Déjeuner Amical bij De Mandemaaker in Spakenburg

okt

20

Déjeuner Amical bij De Mandemaaker in Spakenburg

Verslag Déjeuner Amical op zaterdag 20 oktober 2018 in restaurant De Mandemaaker in Spakenburg

Chers Consœurs et Confrères,

Op deze herfstdag was het KNMI ons wel heel goed gezind, een prachtig najaarszonnetje gaf het geheel, in de ambiance van dit toeristische dorp en de botters in de haven, een echt vakantiegevoel. De ontvangst was dit keer wel op een hele bijzondere locatie: de oude scheepswerf van Nieuwboer. De oudste scheepsbotterwerf van Nederland, wellicht van heel Noord-Europa. Tussen de houtkrullen, masten en ander soorten van scheepsonderdelen kregen wij een heerlijk glas champagne, een blanc de blanc uit Italië, vergezeld van een overheerlijke amuse. Van de eigenaar Martin, die op de scheepswerf begonnen was als krullenjongen en nu alweer ruim 30 jaar eigenaar is van deze historische scheepswerf, kregen wij tekst en uitleg hoe hier vroeger, ruim 300 jaar lang, botters gemaakt werden voor de visvangst op de voormalige Zuiderzee.

Inmiddels na een kleine wandeling langs de haven weer teruggekeerd in restaurant De Mandemaaker waar de chef Michelle Vis (een hele toepasselijke naam) een heerlijke vijfgangenlunch voor ons had klaarstaan. Het voorgerecht bestond uit ganzenlever met een wortel peer combinatie en wat gekruimelde pecannoten. Een verrassende combinatie. Een tussengerecht bestaande uit weer een verrassend gerecht, een griet bouillabaise met augurk en waterkers. Het hoofdgerecht was zeeduivel, perfect klaargemaakt in combinatie met groene kool, mosterd en aardappel. Het dessert en het nagerecht werden samen geserveerd, een verfrissende tartlette van lemoncurd en het nagerecht een verfrissende combinatie van mango, passievrucht, 5-spices en gember. En natuurlijk werd er afgesloten met koffie met heerlijk huisgemaakte friandises.
 
Vanzelfsprekend werden er mooie wijnen geschonken bij dit déjeuner, o.a. een Viognier IGP Mont Ventoux, Frankrijk, Cabriz Reserve, Enzruzado, Portugal, Beauvignac, Chardonnay, Frankrijk en bij het nagerecht, Riversaltes rosé AOP, Vignerons Catalans, Frankrijk. De wijnen werden geëvalueerd door Albert de Vink en de lunch door Ted Janssen. Beide heren hadden alleen maar lovende woorden over dit fantastische déjeuner.
 
Al met al was het weer een geslaagd evenement en de oorkonde die na het diner werd uitgereikt aan de witte en de zwarte brigade was dan ook meer dan verdiend.
 
 
Jan Wever
Bailli Régional Midden- en West-Nederland