Déjeuner Amical bij Restaurant Vroenhout in Roosendaal
Helaas was de deelname enigszins tegenvallend dat werd niet beter op toen twee leden zich afmeldden omdat zij verkeerde brandstof hadden getankt en dus niet verder konden rijden. We waren uiteindelijk slechts met 19 deelnemers, waaronder Jan en Rita Verbert van de Belgische balliage en Özge en Teike Aşcioğluvan de Turkse.
We genoten van een verfijnde lunch van vijf gangen die uitstak boven enkele andere lunches of diners die we dit jaar voorgeschoteld kregen. De meester-kok Nico Beekveld en zijn team hebben zich van hun beste kant laten zien. Daarnaast waren er bijzondere wijnen die zorgvuldig waren geselecteerd door John de Nijs van wijnhandel Winebizz, de leverancier van Vroenhout. Hij was tijdens de lunch aanwezig en gaf ons een deskundige uitleg bij elke gang en vertelde waarom deze wijn was gekozen bij dit specifieke gerecht.
De cava van Xenius was een goede begeleider van de drie originele amuses te weten een bitterbal van kreeft, tartaar van coquilles en een krokant van zwarte sesam.
De confit van eend had een Magreb twist door de pruimen, de pistache en de vijgen. De Frühburgunder van Geil was uitzonderlijk en vormde een perfecte match met dit gerecht.
Het volgende gerecht het gepocheerde Hoeve ei met cantharellen, ganzenlever en truffel vormde een uitstekend complement met de Chenin blanc van Renosterwacht.
Het hoofdgerecht van hert kon niet malser zijn en het was de eerste keer dat ik een wentelteefje bij een hoofdgerecht geserveerd kreeg. De zware en complexe Montes Alpha wijn die hierbij geschonken werd was subliem en liet de smaken van het gerecht nog beter tot hun recht komen.
De twee nagerechten waren van hetzelfde hoge smaak- en kwaliteitsgehalte als de overige gangen. Ook de hierbij geschonken wijnen, een Sauvignon Blanc Dulce en een Banyuls waren van hetzelfde hoge niveau.
Het was jammer dat er zo’n geringe deelname was, de afwezigen weten niet wat voor een voortreffelijke lunch ze hebben gemist.