Chiel de Boer wint Jeunes Chefs Competitie 2024
Chiel de Boer (22) souschef van restaurant By Chiel in Zutphen heeft op 13 mei jl. de editie 2024 van de Jeunes Chefs Competitie gewonnen. Deze kookwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de nationale afdelingen van Chaîne des Rôtisseurs en is bedoeld als stimulans voor jonge talentvolle (sous)chefs. Als winnaar mag Chiel de Boer Nederland vertegenwoordigen op de internationale Jeunes Chefs Competitie (JCC) van Chaîne des Rôtisseurs later dit jaar in Budapest.
Blackbox
Dit jaar waren 2 chefs geselecteerd voor de Nederlandse finale: Chiel de Boer van restaurant By Chiel uit Zutphen en Damon Exterkate van restaurant De Bloemenbeek uit De Lutte. De wedstrijd vond plaats bij restaurant Carelshaven in Delden.
De chefs moeten binnen een bepaalde tijd gerechten opdienen met ingrediënten afkomstig uit een black box. Zij hebben dus vooraf geen weet van wat daar in zit. Dit jaar was de black box gevuld met onder andere poulet-noir, rogvleugel, perzik, ruby chocolat, long-pepper, shi-take, oesterzwammen en zwarte knoflook. De chefs kregen 30 minuten de tijd om op basis hiervan een 3-gangen-menu op te stellen. Daarna hadden de chefs ca. 3 uur de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren.
Tijdens hun bereidingen werden de jonge chefs beoordeeld op manier van werken, hygiëne, snij- en kooktechniek en duurzaamheid. Daarnaast zijn de gerechten beoordeeld op smaak, creativiteit, temperatuur, cuisson en opmaak. Het werd een close-finish waarbij Chiel net iets meer punten behaalde dan Damon.
Koksbuis
Als beloning voor hun deelname aan deze spannende wedstrijd werden beide finalisten na afloop in een gloednieuwe kombuis gehesen met Chaîne-logo en in de fraaie tuin van Carelshaven op de foto gezet.
Budapast
Als winnaar zal Chiel in september afreizen naar Budapast waar de internationale World JCC wordt gehouden. De deelnemende chefs zullen daar op dezelfde criteria worden beoordeeld nadat hen een black box is overhandigd. Chiel zal worden begeleid door Bas Jonker, voormalig creative souschef van restaurant Carelshaven in Delden, die vorig jaar ons land vertegenwoordigde op de internationale JCC.
Jury & Sponsors
De jury bestond dit jaar uit onder andere Bas Jonker, voormalig Creative Souschef Carelshaven, Piet van den Bosch, Culinair Adviseur Jaarbeurs (voorzitter), en Siebe Stellingwerff Beintema, Bailli Délégué Chaîne des Rôtisseurs Pays-Bas.
De organisatie dankt hartelijk de bedrijven en organisaties die geholpen hebben deze editie tot een succes te maken: Bidfood, Restaurant Carelshaven, Carl Siegert, Chaud Devant Horecakleding, Hurricane Bedrijfskleding, Koppert Cress, Pabst & Hagendoorn, Rungis AGF, Sligro en Wüsthof.