Deze wedstrijd werd voor het eerst internationaal door de Chaîne gelanceerd in 2007. De tests worden in drie delen uitgevoerd: theorie, service en blind proeven. Het theoretische deel is schriftelijk en duurt een uur, waarbij de diepe kennis op alle gebieden van wijn, wijnproductie, regelgeving, wijnbouw en -bereiding en gedistilleerd, bier, ports en sherry wordt getoetst.
Het onderdeel 'Bediening' geeft de deelnemer de kans zijn vaardigheden te tonen en kan het decanteren van rode wijn, voorbereiding van glazen en het gebruik van het dienblad bevatten. Champagne-bediening moet de speciale technieken behelzen zoals het gecontroleerd inschenken en een gracieuze, elegante houding tijdens de hele proef met een jury als gast-consument. Rollenspellen tonen houding, competentie en professionaliteit. De deelnemers moeten tijdens dit onderdeel vragen beantwoorden waarbij ingewikkelde menuelementen zijn verwerkt. Combinatiesuggesties die zowel oude- als nieuwe-wereldse alternatieven bevatten zijn vereist. Verdiepingsvragen over de druivenrassen, wijnjaren, appellations en karakteristieken vergen professionaliteit en focussen op wat onderscheidend is bij de betere restaurants. Ook een blinde herkenning van alcoholhoudende dranken is een onderdeel van de competitie. Kandidaten moeten tussen zes en twaalf digestieven aan de geur kunnen herkennen.
Het blind proeven zelf omvat een herkenning op zicht, geur en palet van de wijnkleur, leeftijd, alcoholniveau, het land en de appellation van zes wijnen. De jury reikt de wijnen aan maar onthult niet de identiteit ervan. Het wedstrijdformaat is gebaseerd op de Master Sommellier Advanced Examination en de puntentelling is gebaseerd op deze ontledingsmethode. Indien mogelijk zijn enkele juryleden zelf Master Sommeliers. Een eerste beoordeling gevolgd door een uiteindelijke beoordeling is vereist. De taken van de juryleden zijn complex, waarbij elk jurylid aandacht heeft voor verschillende aspecten van de prestatie.
De stabiele uitstraling wordt begeleid door zelfvertrouwen in uitdagende situaties en kan alleen worden getoond als gespecialiseerde kennis is ondersteund door passie en liefde voor het onderwerp. Eén van de doelen van onze Confrérie is bemoediging en ondersteuning te geven aan deze jonge professionals en om geld bij elkaar te brengen als hulp voor de opleiding voor hen die voorbestemd zijn debeste Sommeliers van de toekomst te worden. Deze competitie wordt jaarlijks gehouden in verschillende landen, waarbij meerdere landen elk jaar meedoen. Het evenement wordt georganiseerd door de Chaîne’s Jeunes Sommeliers Comité, onder voorzitterschap van Marie E. Jones, Vice President International met hulp van Klaus Tritschler, Bailli Délégué d’Allemagne, Membre des Conseils d’Administration & Magistral en Philip Evins, Bailli Délégué d’Angleterre, Membre du Conseil Magistral.
De
Nederlandse voorronde 2024 vindt plaats op zondag 24 maart in Zutphen. Voor meer informatie
klik hier.
De
internationale finale is van 16-20 Oktober in Lissabon, Portugal. Voor meer informatie
klik hier.