Sander de Vette wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs
AMERSFOORT - De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2021 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Sander de Vette. De 26-jarige chef van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs, later dit jaar.
In Culinaire Academie Nederland in Beverwijk streden vijf jonge chefs maandag 17 februari om de titel Jeunes Chefs Rôtisseurs. Deze wedstrijd is een jaarlijkse kookcompetitie voor veelbelovende souschefs. Zij tonen hun culinaire vaardigheden in een concurrerende omgeving met hun leeftijdgenoten.
Uitslag 2021
1. Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker te Spakenburg
2. Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek te De Lutte
2. Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges van Sofitel Legend The Grand te Amsterdam
De jury laat weten onder de indruk te zijn van de hoge kwaliteit en de geleverde prestaties. De Vette maakte als voorgerecht Hamachi chevice met limoen en bereidingen van witte asperge. Zijn hoofdgerecht was gebakken zeebaars met crème van knolselderij, gepofte wortel en Hollandaise van waterkers. Als nagerecht serveerde De Vette bereidingen van aardbei, amandel en witte chocolade met rabarber. Zowel de keuken- als de tastingjury was lovend over de gebruikte technieken, de organisatie, de creativiteit en de smaken en texturen.
Internationale wedstrijd
Door het winnen van de landelijke titel mag De Vette ons land vertegenwoordigen tijdens de internationale wedstrijd in september. Die wordt gehouden in Parijs.
Over de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
Iedere deelnemer kreeg een identieke black box vol ingrediënten, waarmee een driegangenmenu voor vier personen (voor-, hoofd- en nagerecht) moest worden gemaakt. De wedstrijd en prijsuitreiking vonden plaats bij Culinaire Academie Nederland in Beverwijk. De wedstrijd was overdag en de prijsuitreiking tijdens het avonddiner.
Het deelnemersveld bestond uit:
- Rutger van der Hoeven van Restaurant Bridges (Amsterdam)
- Charley van Norel van Landhuishotel De Bloemenbeek (De Lutte)
- Kevin van de Poppe van Landgoed Hotel Het Roode Koper (Leuvenum)
- Sander de Vette van Restaurant De Mandemaaker (Spakenburg)
- Sander Verberne van Restaurant La Provence (Driebergen)
De jaarlijkse wedstrijd was vorig jaar een prooi voor Mart Oude Luttikhuis van Landhuishotel De Bloemenbeek. In 2019 ging de titel naar Jelle Horst van Restaurant la Provence in Driebergen. In 2018 naar Rick Stehr van Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven in Delden en in 2017 won Michel Oude Booijink namens Landhuishotel De Bloemenbeek in De Lutte.
Sponsoren
De wedstrijd was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van sponsoren Culinaire Academie Nederland, Sligro, Wuesthof, Koppert Cress, Rungis, Carl Siegert, Hurricane en Chaud Devant.
Over Chaîne des Rôtisseurs
De wedstrijd is een initiatief van la Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs, een vereniging van liefhebbers van gastronomie, goed eten en mooie wijnen. Chaîne des Rôtisseurs is een prestigieuze internationale organisatie, waarbij leden maandelijks lunches en diners genieten in de betere restaurants.
In ons land schuiven de leden acht tot tien keer per jaar aan voor een lunch of diner bij een sterwaardig restaurant. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals meerdaagse culinaire evenementen en kookwedstrijden.
***
In
deze video vertelt Michel Oude Booijink - winnaar van de eerste editie van de nationale competitie en zeer verdienstelijk winnaar van de tweede plaats op de internationale wedstrijd in 2017 in Frankfurt - hoe hij zijn deelname aan de Jeunes Chefs Competitie heeft ervaren.
Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition
De competitie voor ‘Jonge Chefs’ werd voor het eerst door de Chaîne des Rôtisseurs in 1977 in Zwitserland georganiseerd om toekomstige jonge chef-koks te stimuleren en ze de kans te bieden hun vaardigheden te demonstreren en te ontwikkelen. Wedstrijden worden gehouden op regionaal, nationaal en internationaal niveau over de hele wereld. De competitie staat open voor jonge koks - die niet ouder zijn dan 27 jaar - met minder dan vijf jaar kookervaring, hun culinaire opleiding niet meegerekend. Een kandidaat voor de competitie moet voor elk niveau worden genomineerd door zijn werkgever, die lid moet zijn van de Chaîne des Rôtisseurs en geaccepteerd door het Competitie Comité. Leden die eigenaar, manager, chef of meester zijn bij Chaînerestaurants, hotels of koksopleidingen worden gevraagd kandidaten te nomineren, formulieren in te vullen en aanmeldingsformulieren te sturen naar de coördinator. De deelnemers worden dan uit de groep van genomineerde koks geselecteerd.
Ervaren professionals en niet-professionele leden, die Chaîne-leden zijn, worden geselecteerd om als jury op te treden. Het lid dat een kandidaat heeft aangebracht mag niet als jurylid dienen. Om zorgvuldigheid en onpartijdigheid te bevorderen, worden de deelnemers genummerd en niet bij naam geïdentificeerd. De bereide gerechten worden beoordeeld op smaak, presentatie en originaliteit. Daarboven worden beoordelingen gegeven voor de hygiëne en organisatie in de keuken. Een kandidaat moet inwoner zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Eenmaal geaccepteerd, moet de kandidaat een bewijs van leeftijd (geboortecertificaat, paspoort of rijbewijs) tonen. Door deel te nemen aan de competitie wordt verondersteld dat de deelnemer de regels accepteert en respecteert.
Winnaars van eerdere Chaîne Regional Young Chefs Competities kunnen niet nogmaals deelnemen. Vroegere deelnemers die niet hebben gewonnen kunnen een tweede keer meedoen zolang ze onder de leeftijds- en ervaringsreglementen vallen. De winnaar van deze nationale finale zal de eer tijdens de International Competition verdedigen.